
- Resultaat: 15 -20 minuten
- Voorbereidingstijd: 5 minuten
- Kooktijd: 10 minuten
- Portie: 2 personen
Pittige spruitjes
Zin in variatie? Zie hier een recept om spruitjes eens op een andere manier klaar te maken.
Ingrediënten
- Spruitjes - 500 gram
- Ui - 1
- Sambal - theelepel
- Knoflook - 2 teentjes, fijn gesneden
- Peper - snufje
- Zeezout - uit molen twee keer draaien
- Vloeibare boter - een beetje om te braden
- Ketjap manis - scheutje
Instructies
- Maak de spruitjes schoon en spoel ze af met koud water.
- Kook circa 1,5 l water in een ketel.
- Als het water kookt doe de spruitjes erin en kook ze beetgaar. Dit duurt enkele minuten.
- Ondertussen snij je de ui in kleine stukjes en de knoflook teentjes ook. ( je mag ook een persje gebruiken )
- Giet de spruitjes af in een zeef.
- Neem een wokpan en doe er een beetje vloeibare boter in.
- Wacht even tot de boter gesmolten is en voldoende op temperatuur. Niet te heet want dan brandt de boter aan.
- Wil je dat voorkomen doe er dan een beetje wokolie bij. Olie kan hogere temperaturen hebben zonder aan te branden.
- Dan kun je de fijn gesneden ui toevoegen en de knoflook.
- Je wacht even tot de ui glazig wordt en roert ondertussen met een houten lepel in de wokpan.
- Nu kun je de spruitjes toevoegen.
- Roer ze door de ui en knoflook en doe er peper en zeezout bij.
- Nu een scheutje ketjap en de sambal oelek erdoor.
- Schep de spruitjes nog een paar keer om.... en klaar !
- Wil je het minder pittig laat je de sambal gewoon weg.
- Een scheutje gembersiroop erdoor is dan ook erg lekker !
beste …., zelf maak ik vaak spruitjes zo’n beetje op deze manier klaar, maar met dit verschil; Ik geef de spruitjes kruisjes met een mes zodat de warmte er gemakkelijker in gaat, ik kook ze niet voor en ik gebruik olijfolie. Een paar (4/5) minuten op flink vuur wokken en blijven roeren en je krijgt heerlijke spruitjes met een lekkere bite. Je kunt bij het wokken ook nog wat vissaus erbij doen.